Waarom preventief onderhoud?

Zorg dragen voor je horloge: waarom preventief onderhoud?

Mechanische uurwerken hebben iedere 5 jaar een onderhoudsbeurt nodig. Vergelijk het met de oliewissel van een auto, alleen draait de motor van je horloge 24 uur op 24, dag in dag uit. Zelfs al tikt je horloge nog goed, is een onderhoud aanbevolen om problemen te vermijden.

Neem gerust contact op als je vragen hebt ivm het onderhoud of de herstelling van een horloge! Ik probeer altijd te helpen!

Het binnenwerk van een horloge wordt gesmeerd met een miniscule hoeveelheid olie. Naar gelang de snelheid waarmee bepaalde onderdelen ronddraaien gebruikt een horlogemaker soms tot 5 verschillende soorten olie of vet in één en dezelfde horloge. De olie vermijdt slijtage aan de assen van de raderen. Wacht je te lang met een onderhoud, kan de horloge droog beginnen lopen en begint het staal van de assen geleidelijk aan weg te schuren. De raderen draaien dan niet meer loodrecht, beginnen te schommelen, er treedt meer wrijving op en je horloge loopt niet meer precies. Door je horloge alle 5 jaar te laten demonteren, reinigen, monteren en oliën vermijd je veel problemen!

Deze defecten zijn met het blote oog niet te zien: vaak gaat het om slijtage van 0,01mm! Een geoefende horlogemaker kan reeds opgetreden slijtage wel detecteren en zo mogelijk ingrijpen, al dan niet door onderdelen te vervangen. Voor sommige vintage uurwerken is het vinden van het juiste onderdeel al een onderneming op zich.

Voor quartzuurwerken stellen zich minder problemen met slijtage. Waar zich op een mechanisch uurwerk de fysieke kracht van een opgewonden veer uitwerkt, zijn de krachten in een quartzhorloge beperkt: alle raderen zijn meeloopraderen. Een quartz is dan weer gevoeliger aan vervuiling: het kleinste stofje kan alles stilleggen.

Meer informatie en foto's over hoe het onderhoud aan een horloge verloopt