Horlogeglas vervangen

Horlogeglas gebarsten of teveel gekrast? Maak een afspraak voor de plaatsing van een nieuw horlogeglas

Er zijn 3 soorten glazen die gebruikt worden voor polshorloges:

  • acrylglas, de zogenaamde onbreekbare glazen (FR: verres incassables, EN: unbreakable crystals)
  • mineraalglas
  • saffierglas

Acrylglas

Het grote voordeel van acrylglas is dat het makkelijk in allerlei vormen te persen, al dan niet met een (hoge) welving. Vooral in oudere uurwerken werden deze plexiglazen gebruikt. Dit kunststofglas is uiteraard wel breekbaar, maar is heel resistent omdat het een beetje meebuigt bij een grote kracht. Voornaamste nadeel is dat het gevoelig is aan krassen. Omdat plexiglas zacht is kan het wel gepolijst worden.

Is je glas weinig gekrast, kan je altijd proberen de krassen eruit te polijsten met koperpoets! Gewoon een klein beetje koperpoets op een plukje watten aanbrengen, in cirkels de krassen polijsten met een beetje druk, en afronden door met een fijne doek op te blinken. Let er wel op dat er geen koperpoets tussen het glas en de rand van de horlogekast druipt.

Maak een afspraak om het acrylglas van je (vintage) horloge te vervangen. Ik heb een grote voorraad van verschillende maten. Vervanging gebeurt niet onmiddellijk.

Mineraalglas

Ook mineraalglazen komen in gebogen vormen voor, maar bij moderne uurwerken eerder in een vlakke vorm. Mineraalglas is een pak krasbestendiger dan acrylglas, maar glas blijft glas, en is dus breekbaar. Polijsten is mogelijk met een speciale diamantpasta: het zal krassen grotendeels kunnen verwijderen, maar er zal altijd een kleine hoeveelheid glas verdwijnen. Het glas wordt dus dunner, wat naargelang de lichtreflectie ook merkbaar kan zijn. Uiteraard wordt het glas daardoor kwetsbaarder. Vervangen van het glas blijft de beste optie.

Contacteer me om een nieuw mineraal horlogeglas te plaatsen. Ik heb een voorraad gangbare maten van vlakke mineraalglazen. Vervanging gebeurt niet onmiddellijk.

Saffierglas

Saffierglas is krasvrij: het kan enkel door diamant gekrast worden. In tegenstelling tot wat populair aangenomen wordt, is saffierglas niet onbreekbaar. Het glas is enorm hard, daardoor ongevoelig voor krassen, maar wel broos. Een slag met een scherp voorwerp kan het glas breken. Saffierglas is opmerkelijk duurder dan mineraalglas.

Nieuw saffierglas nodig voor je uurwerk? Neem contact met me op. Elk glas moet besteld worden. Vervanging gebeurt niet onmiddellijk.